EnglishSwedish
30 apr 2013

Dagens frågor!

Hej Linda.
Undrar om du kan berätta hur du lärde Nathalie att äta själv? Dion är nu 14 månader och väldigt nyfiken på skeden och gaffeln men så fort han får den i handen så kletar han ut maten på leksaker han har på matbordet framför sig.

Att lära barn äta är inte alltid lätt, Nathalie älskade i början att leka med maten, skjuta iväg tallriken, kasta mat höger och vänster och jag som är väldigt pedant av mig tyckte inte alls det var lika roligt som hon. Nathalie är också väldigt väldigt envis och bestämd, helst ska vi inte visa henne hur hon ska göra utan vill hon vill lära sig själv. Men det tar sin tid tills barnen lär sig äta ordentligt, det gäller att ha tålamod med dom. När Nathalie skulle äta själv i början fick hon inte i sig mycket mat, men vi satt alltid bredvid henne och jag försökte alltid hålla hennes hand och lära henne vinkla rätt med skeden för i början vände hon alltid på skeden så att maten hamnade på kläderna och inte i munnen. Sen har hennes förskola gjort ett bra jobb också och barn lär sig mycket av att se på andra barn också.

En sak som jag aldrig ville lära Nathalie det var att inte lära henne ha leksaker på matbordet eller annat som kunde distrahera henne. Ska hon äta mat så får hon absolut inte ha leksaker eller annat på bordet och det är för att hon ska koncentrera sig på enbart maten och det har funkat bra. Hon sitter alltid vid matbordet och äter upp, när hon är klar säger hon till. Så försök att ta bort leksakerna, låt han leka med maten, skeden och gaffeln och sitt bredvid och försök hålla i hans hand lite då och då för att visa vad han ska göra. Jag är själv ingen expert men det är så vi gjort med Nathalie..

Hej! Tänkte fråga hur du gjorde när din lilla tös skulle börja sova i egen säng? Har en 7mån tjej som ja måsste vagga till sömns innan ja lägger henne i sin säng. Har du tips/råd allt uppskattas
Kram

Hej! Det var faktiskt min man som var väldigt duktig på den fronten, Nathalie ville också alltid vaggas till sömns vilket kunde bli jobbigt ibland för ryggen och då bestämde vi oss för att hon måste lära sig sova själv. Jag tycker först och främst att det är viktigt att barnet får sova i sin säng så mycket som det bara går, då menar jag under lunch/middag så at barnet känner sig trygg och vet att sängen betyder sova. Alla barn vill ha närhet och vi började med att lägga henne i sängen med hennes kvällsvälling och det gjorde att hon somnade till den. I början somnade hon såklart inte då det var nytt för henne också att plötsligt sova själv utan att vaggas till sömns och barn kommer gråta och efter några gånger kommer barnet lära sig vad som gäller coh i vårt fall så funkade det jätte bra. Idag lägger vi henne med vällingen och går direkt ut från rummet efter 5 minuter sover hon.

Prova med att lägga honom i sängen med en välling, i början kanske du måste stå bredvid och klappa honom på ryggen, eller så testar du med att bara ge vällingen och gå ut från rummet för att se hur han reagerar. Tänk på att vänja ett barn vid något nytt inte alltid sker på en dag utan man måste hålla vid vid dom nya rutinerna i några dagar för att få barnet att vänja sig. Skulle inte det funka första dagen, ge inte upp och testa något nytt på engång för då blir barnet bara förvirrad.

Några läsare som har andra tips så får ni gärna dela med er! Kram på er

2 Comments
 • Marija Mandas
  april 30, 2013

  Tack snälla Linda för ditt svar. Det är ju detta med tålamod som är så svårt när man är mycket själv med sitt barn. Men nu ryker leksakerna och så kör jag igång matträningen

  • linda
   april 30, 2013

   Marija, jag förstår dig 🙂 krävs träning och tålamod bara hehe. Lycka till och berätta gärna hur det går. Kram

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *