EnglishSwedish
14 jun 2013

Samarbete mellan förskola/skola & föräldrar

Denna fredag förmiddag tillbringar jag hemma med min dotter, hon vaknade vid halv sex och somnade om klockan sju igen. Klockan åtta vaknade jag och hade inte hjärta att väcka henne och istället fick hon sova vidare. Förskolan ringde mig klockan 10.00 och frågade vart Nathalie var, jag hade somnat om och glömt ringa för att meddela. Jag tycker att förskolan tar bra ansvar som ringer och frågar. Kommer ni ihåg den här artikeln om pappan som glömde sitt barn i bilen och dog? Pappan brukade aldrig lämna pojken på förskolan utan det brukade alltid mamman göra så när pappan en dag skulle köra pojken glömde han att stanna vid förskolan för att lämna av pojken. Istället satt pojken i bilen i flera timmar medan pappan befann sig på jobbet och efter åtta timmar hittade pappan sin son död. Jag har även läst en annan artikel om en flicka som lämnade hemmet och försvann på väg till skolan. Föräldrarna upptäckte inte det förens de kom hem från jobbet och flickan inte dök upp hemma. Man kan hinna förhindra om det handlar om brott eller annat otäckt om det finns ett samarbete mellan fröknarna och föräldrarna.

Det är många förskolor som inte ringer föräldrarna om barnet inte dyker upp på förskolan/skolan och jag personligen tycker att alla förskolor och skolor borde ha det som skyldighet om inte föräldrarna ringt in och meddelat. Förskolan som Nathalie går på har två gånger ringt upp oss och undrat vart Nathalie är när vi inte hunnit ringa in och det visar att dom bryr sig och tar ansvar för mitt barn vilket vi såklart uppskattar något otroligt. Vad tycker ni om detta? Tycker ni att fröknarna borde ringa upp om ett barn eller elev saknas? Nu menar jag inte äldre barn utan yngre barn upp till årskurs 4-5.

Jag vet att många av er jobbar på förskola/skola och brukar ni ringa och fråga föräldrarna om vart deras barn är om de själva inte ringt och meddelat ledighet eller annan anledning till varför barnet inte dykt upp?

20130614-121524.jpg

Hade verkligen inte hjärta att väcka henne imorse när hon låg bredvid mig 🙂 Snart ska vi klä på oss och ge oss ut en stund.

12 Comments
 • Fl
  juni 14, 2013

  Nej det brukade vi faktiskt inte göra. Inte den dagen i alla fall. För vi hade många förldrar som faktiskt glömde och ringa in o tala om att ens barn är hemma. Visst kan det hända ett par gånger men sen tycker jag att föräldrarna ska vara lite mer noggranna med att ringa in när barnet inte kommer till förskolan. Det är viktigt för våran planering.
  Men nu när jag ska tillbaka från min föräldraledighet så ska det bli ändring på det. Vi ska ringa kl 10 om barnet som skall komma inte kommit. Hemskt det där med den pappan o barnet. Man blir så ledsen.

  • linda
   juni 14, 2013

   Hej FI. Håller absolut med dig att föräldrar bör ta ansvar och ringa in, men det är mycket som kan hända och exempelvis i vårt fall försov i oss till kl tio och då uppskattar man verkligen när fröknarna ringer och undrar. Handlar det om samma föräldrar som aldrig ringer och talar om att deras barn är hemma så bör man kunna prata om det. Finns ju alltid en fröken som är ansvarig för kanske 5 barn och då ska den fröken kunna ha en dialog med föräldrarna till dom barnen..Det är verkligen hemskt och det är därför jag verkligen uppskattar att fröknarna på Nathalies förskola tar sig tiden och ansvaret och ringer.

 • Fl
  juni 14, 2013

  Jag tycker absolut att det ska vara ett. Stort samarbete mellan hem och förskola/skola. Det händer så mycket nu för tiden.

 • Cicci
  juni 14, 2013

  Jag har arbetat runtom på flera förskolor och har aldrig varit med om att man ringer och frågar om banet kommer då de inte dykt. Vi har heller inte skyldigheten till det. Om man däremot har tid att göra det är det jätte bra men så som barngrupperna växer och tiden inte räcker till i barngruppen finns knappt den möjligheten. Särskilt när man har så många föräldrar som är hemma för föräldraledigheten/arbetslöshet så är det svårt att Ringa varje gång en förälder inte vill/ känner för att komma eftersom förskolan är frivillig. Det borde ju vara tvärtom (i flesta fall är det så) att man som förälder är skyldig att ringa innan ex. Kl åtta och anmäla frånvaron dvs pga exempelvis om man ska gå iväg eller för att anmäla mat antal. Hade denna regeln hållits så hade man oftare ringt föräldrar som inte dyker upp.

  • linda
   juni 14, 2013

   Cicci, oftast går barn regelbundet i förskolan och det handlar mer om ett samarbete och inte bara ena partens skyldighet tycker jag. Har man själv barn så uppskattar man verkligen det samtalet då man förstår att fröknarna undrar och bryr sig om mitt barn. Som jag skrev i tidigare kommentar att händer det ofta med samma föräldrar som inte ringer och talar om att barnets hemma så bör man ta upp det med föräldrarna. Viktigt med ett samarbete och kommunikation tycker jag.

 • V
  juni 14, 2013

  I skolan är det lärarens skyldighet att ringa föräldrarna om barnet inte är sjukanmält eller ledigt.
  Det är lag på det.
  Vet inte hur detr på förskolan jag jobbar som lärare i de lägre åldrarna.

  • linda
   juni 14, 2013

   V, jag visste inte att det var en lag på det i skolan. Tycker det är bra!

 • Fl
  juni 14, 2013

  Skyldighet har vi nog inte det på förskolan men det är absolut jättebra att man gör det av säkerhetsskäl. Tycker alla borde börja med det. Bättre att man ringer en gång för mycket än en gång för lite.

 • Linnéa
  juni 14, 2013

  Är alldeles för ung (19) för o diskutera barn osv men jag tycker att det borde vara lag på att ringa föräldrarna och fråga om barnet ska komma, detta för att jobba förebyggande mot alla tänkbara hemskheter som kan drabba barnen på väg till dagis, skola osv. Håller helt och hållet med dig Linda.

 • Tindra
  juni 14, 2013

  En morgon när pojkarna vaknade upp & var sjuka så glömde jag bort att ringa förskolan & meddela att dem inte kommer då dem var sjuka. Mina barn går 9-14 på förskolan & efter kl 9.30 så ringde pedagogerna & fråga efter pojkarna. Tycker att förskolor & skolor ska ringa föräldrarna långt upp i åldrarna för att stämma av om något inte stämmer , barn är barn för en andledning. Man ska ta hand om dem små skatterna. Blir så ledsen när jag tänker på lilla bebisen som dog i bilen 🙁 stackarn 🙁 usch!

  • linda
   juni 14, 2013

   Tindra, visst var det hemskt! Tycker också av säkerhetsskäl att man ska ringa upp föräldrarna och föräldrarna har samma skyldighet också. Viktigt att man har en relation till varandra, fröknar som föräldrar det har jag med Nathalies fröknar för att dom tar hand om min dotter om dagarna.

 • Alisa
  juni 14, 2013

  På min dotters föris infördes detta för 1 månad sen:):)::)super bra tycker jag.Hoppas det är bättre med näsan.Kram

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *