EnglishSwedish
21 mar 2016

Vi pratar rymden & planeter

Den här tjejen vet jag kommer komma långt, hon är inte som alla andra flickor som leker med barbies, smink och klänningar utan hon bygger fantastiska hus och andra otroliga saker med lego och så har hon stort intresse för rymden, planeterna och jorden. Efter middagen satt vi framför datorn, tittade på planeterna och hon chockade mig när hon kunde några planeter så vi har jobbat vidare på det, pratat och diskuterat. Sen vet hon hur jorden ser ut och att solen inte är en planet utan en stor stjärna. Jag var själv jätte intresserad av rymden och alla planeter som liten och det känns fantastiskt kul att läsa om allt igen och diskutera med min egen dotter som suger åt sig allt som en svamp och har stor fantasi. Imorgon ska jag till bokhandeln och leta efter en bok som handlar om rymden…:)

img_3045

Sen satt hon fastklistrad framför datorn och ville titta på jorden, den vi bor på som hon säger 🙂

Ja om ni undrar vad som hänt med hennes haka, hon ramlade över en hink på förskolan i torsdags..

7 Comments
 • Demet
  mars 21, 2016

  Men vad söt! Roligt med rymden. 🙂

 • Ida
  mars 22, 2016

  Blir glad när du skriver så. Det är just därför det är så viktigt att föräldrar har ett genustänk i uppfostran av sina barn. Färger på kläder och valet av leksaker kan låta töntigt och överdrivet, men så viktigt för det är där vi börjar forma barnen och visar dem deras möjligheter. Särskilt viktigt när man har flickor. Sätter vi dockor, smink, kläder och hår i händerna på små tjejer så lär de sig i så tidig ålder att utseende är det viktiga om man är flicka.

  Har en pojke själv och blev förskräckt när en vän som är lärare berättade hur dåliga pojkarna är i första klass på att rita och skriva. De kan knappt hålla en penna och bryr sig inte om att måla innanför ramarna som flickorna. Så blir det när man sätter bilar och diverse fordon i deras händer och inte ger dem chansen att intressera sig för annat. Har därför fokuserat på att utveckla min sons kreativa sida och vi bygger och pysslar mycket med färger, pärlplattor, lera etc.

  Nu blev det en lång kommentar, men blir glad när jag ser barn som går utanför de traditionella könsramarna.

  • Linda
   mars 22, 2016

   Ida, jag tror det är viktigt att vara lyhörd och se till barnets intresse oavsett kön. Jag märkte tidigt att min dotter inte var som alla andra små flickor. När dom springer runt i klänningar och leker så bygger hon hellre och detta har även uppmärksammats på förskolan. Och som förälder så får man se till att ge barnen saker efter deras intresse, så dom kan utvecklas och jag kommer liksom aldrig tvinga henne att bli mer flickig eller så utan hon ska få göra det hon är intresserad av. Är glad och väldigt stolt över henne. Hon följer inte strömmen och utan kör sitt race och hon har sån stark personlighet och självsäkerhet att hon verkligen inte bryr sig om vad andra gör/leker, hon gör det hon vill och för mig känns det tryggt att se att hon är så trygg i sig själv redan i sån tidig ålder..

   • Ida
    mars 22, 2016

    Håller med dig Linda, jätteviktigt att vara lyhörd till de intressen barnet upptäcker själv – min tanke är att det är lika viktigt att inte pracka på dem intressen utifrån könstillhörighet. Intressen som är specifika för killar/tjejer utan erbjuda allt och låta dem utforska själva så de får en chans att upptäcka något eget, som din dotter upptäckte rymden

    • Linda
     mars 22, 2016

     Ida, jag håller helt klart med dig och så har vi faktiskt varit med våra barn och utifrån vad vi sett jobbat vidare på 🙂

 • Soheila
  mars 22, 2016

  Hej! Oj vad förvånad jag blev när ni talade svenska med varandra! Pratar ni inte ert eget språk hemma? Jag pratar alltid moderspråk hemma och svenska i skolan för att markera att vi har ett eget språk och hur viktigt det är att föra vidare till nästa generation !

  • Linda
   mars 22, 2016

   Sohelia, fast alla mina läsare pratar inte arabiska hehe..

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *